The Schools we Support

In Afghanistan duurt de basisschool 6 jaar. Na de basisschool gaan kinderen naar de middelbare school (maktabe motwaseta en lesa), die duurt nog eens 3 jaar. In totaal gaan Afghaanse leerlingen dus 12 jaar naar school. Meestal bevindt de middelbare school zich in een ander gebouw dan de basisschool. In het eindexamenjaar van de lesa (12e klas) krijgen de leerlingen een diploma (shahadat nama) met een stempel van de onderwijsinspectie en er wordt een foto gemaakt van elke afgestudeerde leerling. Dit diploma is heel belangrijk om verder te kunnen studeren of om een baan te vinden.

De universiteit in Kabul heeft verschillende faculteiten. De meeste opleidingen duren 4 jaar, behalve de medische opleidingen, die duren 6 jaar. Leerlingen die lager vervolgonderwijs volgen studeren meestal nog 3 jaar, zoals aan de techniekschool “Jankalak, Michaniki Kabul Narsingschoo”. Het onderwijs in Afghanistan is gratis.

De meisjes die naar school gingen in de jaren ’80 kunnen niet vergeleken worden met de meisjes van vandaag de dag. De meisjes van de jaren ’80 hadden alle rechten om onderwijs te volgen. De meisjes van vandaag gaan naar school met angst. Ze weten nooit wat er morgen zal gebeuren.

"De meisjes van vandaag gaan naar school met angst. Ze weten nooit wat er morgen zal gebeuren."