IMG_0018.jpg
Afghan Class.jpg
IMG_0018.jpg

De Scholen


SCROLL DOWN

De Scholen


The Schools we Support

In Afghanistan duurt de basisschool 6 jaar. Na de basisschool gaan kinderen naar de middelbare school (maktabe motwaseta en lesa), die duurt nog eens 3 jaar. In totaal gaan Afghaanse leerlingen dus 12 jaar naar school. Meestal bevindt de middelbare school zich in een ander gebouw dan de basisschool. In het eindexamenjaar van de lesa (12e klas) krijgen de leerlingen een diploma (shahadat nama) met een stempel van de onderwijsinspectie en er wordt een foto gemaakt van elke afgestudeerde leerling. Dit diploma is heel belangrijk om verder te kunnen studeren of om een baan te vinden.

De universiteit in Kabul heeft verschillende faculteiten. De meeste opleidingen duren 4 jaar, behalve de medische opleidingen, die duren 6 jaar. Leerlingen die lager vervolgonderwijs volgen studeren meestal nog 3 jaar, zoals aan de techniekschool “Jankalak, Michaniki Kabul Narsingschoo”. Het onderwijs in Afghanistan is gratis.

De meisjes die naar school gingen in de jaren ’80 kunnen niet vergeleken worden met de meisjes van vandaag de dag. De meisjes van de jaren ’80 hadden alle rechten om onderwijs te volgen. De meisjes van vandaag gaan naar school met angst. Ze weten nooit wat er morgen zal gebeuren.

"De meisjes van vandaag gaan naar school met angst. Ze weten nooit wat er morgen zal gebeuren."


Afghan Class.jpg

De Scholen die we steunen


De Scholen die we steunen


Sir Asia girls' High School

Toen de Taliban aan de macht kwam, werden alle meisjesscholen verboden, dus ook de Sir Asia. De Taliban was tegen onderwijs voor vrouwen, en vele meisjesscholen zijn vernietigd en/of verbrand in die tijd. Meisjes mochten in die periode absoluut niet naar school. In één oogopslag was de Sir Asia school verdwenen, alle moeite om hem op te bouwen was voor niets geweest.

In 2001 kwam er een einde aan het Taliban regime. De Sir Asia school bestond niet meer. De school werd later echter weer geopend en begon met 800 leerlingen, maar in 2010 was dit aantal uitgegroeid tot 3500 leerlingen en 85 docenten.

Mahjube Herawi High School

Na het einde van het Taliban regime gingen de meisjes terug naar school, maar het gebouw was er niet meer. Ze kregen les in een tent die op de grond van de voormalige school stond. Later heeft de school met de hulp van de Minister van Onderwijs een nieuwe plek gekregen. In 2012 werd het nieuwe gebouw geopend.

In 2013 is Parwin tijdens haar bezoek aan Kabul langsgegaan bij deze school. Een bibliotheek en computerkamer waren er überhaupt niet. Parwin heeft toen foto’s gemaakt van de problemen die ze daar zag, in de hoop dat ze ooit deze school zou kunnen helpen.